Tuesday, February 23, 2010

Cerita Yang Sepatutnya Ditonton Oleh Kita

Sejak kebelakangan ini, saya sering mendapat maklumat dan video-video yang sangat menarik untuk dikongsi dan ditonton oleh remaja zaman ini. Sejak kedatangan ke Mesir, saya sedia maklum pelajar kita di sini amat pantas dalam maklumat berkenaan filem terbaru yang dikeluarkan.

Namun, apa yang menjadi sebaran sekarang bagi saya amat bermanfaat dan seharusnya menjadi tontonan semua remaja sekarang untuk mereka kenali siapa mereka yang sebenarnya.

Kita sebenarnya berada dalam dunia yang telah diaturkan untuk dilihat melalui persepsi indah, di mana persepsi indah ini sebenarnya adalah satu penipuan reality yang dilakukan oleh musuh Islam demi untuk melekakan kita.

Ashabul Kahfi

Filem panjang berkenaan sirah para solehin, Ashabul Kahfi telah lama saya perolehi. Kira-kira setahun lalu. Namun apabila melihat file mini yang sememangnya panjang, iaitu kira-kira 10 episod yang mana setiap episod panjangnya tidak kurang satu jam setengah, saya menangguhkan untuk menontonnya sehingga terlupa filem ini ada di dalam simpanan saya.

Menjadi kebiasaan fatrah peperiksaan di Mesir, untuk mencari ketenangan setelah memerah otak membaca buku dan menjawab peperiksaan, saya meneliti harddisc saya untuk mencari mana-mana bahan video yang sesuai jadi santapan. Maka, sebelum peperiksaan kertas Mantiq, saya terbuka hati untuk menonton sedikit filem Ashabul Kahfi ini.

Menjadi sikap saya apabila sudah melihat awal cerita, saya akan menghabiskan tidak kira apa jua yang berlaku. Tertarik dengan cerita dan juga gambaran peristiwa yang dirakamkan di dalam Al Quran ini, saya terus menonton walaupun sedar akan menghadapi peperiksaan kertas Mantiq yang terkenal dengan soalan yang mencabar.

Selama ini, kita hanya mendengar kisah ini secara lisan dari para guru dan ustaz. Namun, di dalam filem ini kita digambarkan secara visual dan mendapat gambaran yang lebih jelas akan peristiwa yang berlaku. Sememangnya mendapat maklumat melalui lisan dan video akan menghasilkan kesan kefahaman dan gambaran yang berbeza.

Dengan menonton video yang mungkin tidak 100% tepat dengan kisah yang sebenar, namun kita dapat menjiwai dengan lebih mendalam dan menggerakkan otak dengan lebih ligat untuk memikirkan hikmah dan kehebatan kekuasaan Allah yang berlaku ke atas tujuh sahabat yang mulia ini bersama seekor anjing mereka.

Banyak Fakta Yang Benar

Saya cuba meneliti dengan membuka kitab sirah muktabar antaranya ‘Bidayah Wan Nihayah’ karangan Ibnu Kathir untuk membandingkan kesahihan fakta yang terdapat di dalam filem ini. Hasilnya pelbagai fakta yang disebut adalah bertepatan dengan pendapat paling kuat yang terdapat di dalam kitab-kitab sirah ini.

Antaranya, kitab Bidayah Wan Nihayah keluaran Darul Bayan Arabi, di dalam juzu yang pertama bermula muka surat 470 hingga 474 ada menceritakan berkenaan kisah Ashabul Kahfi. Dicoretkan di dalam kitab ini bahawa ramai di kalangan mufassirin dan ahli sejarah yang mengatakan kisah ini berlaku di zaman pemerintahan Raja Diqyanus (دقيانوس) di mana beliau adalah salah seorang dari anak pembesar ketika itu.

Perkara ini bertepatan dengan fakta yang terdapat di dalam filem ini yang menyebut gabenor ketika zaman itu juga sebagai Diqyanus, seorang penyembah berhala dan juga penyembah raja Rom ketika itu, iaitu Andrianus.

Terdapat banyak lagi rentetan peristiwa yang memetik pelbagai fakta sejarah seperti rentetan raja yang memerintah dan juga zaman yang berlaku seolah-olah pengambaran filem ini dibuat setelah satu kajian teliti telah dijalankan terhadap peristiwa bersejarah ini.

Kesedaran Mendalam

Cuba kita bayangkan, cerita yang kita dengar secara lisan selama ini, dapat digambarkan (walaupun tidak 100% tepat) di dalam fikiran kita, dapat kita lihat perjuangan mereka, keikhlasan mereka, keajaiban mereka ditidurkan selama 300 tahun (309 tahun mengikut kiraan Qamari) dan kemuncaknya mereka dibangkitkan dari tidur lama mereka sedangkan mereka sendiri merasakan bahawa mereka hanya tertidur cuma sehari!

Ikhlas saya katakan, timbul satu perasaan ‘ajib di dalam hati saya melihat akan kebesaran Allah terhadap mereka di dalam filem ini. Terasa seram dan bergetar hati bila melihat bagaimana Allah melakukan sesuatu yang tidak pernah kita fikirkan sebagai logic, namun tetap berlaku mengikut ketentuanNya.

Perkara yang menjadi asbab akan peristiwa besar ini berlaku menurut filem itu adalah mereka sering bertanya bagaimanakah Allah akan memenangkan golongan beriman terhadap golongan zalim sedangkan ketika itu dari sudut pandangan dhaif manusia, terlalu sukar untuk kebenaran terpancar di sebalik kezaliman yang mengganas.

Akhirnya, segalanya Allah tunjukkan kepada mereka, perubahan kebenaran mengatasi kezaliman hanya tempoh satu malam bagi mereka, namun 300 tahun bagi orang lain. Maha Suci Allah yang menjadikan segala yang mungkin, tidak mustahil satu perkara pun bagiNya pada setiap perkara yang Dia berkehendak walaupun mustahil bagi kita. Seperti petikan Injil yang disebutnya, “Kebenaran yang kamu sembunyikan di ceruk-ceruk rumah, akan datang akan berdiri megah di atas bumbungnya!”

The Arrival, Dokumentari Yang Akan Mengubah Persepsi Anda Terhadap Dunia!!


Satu lagi video yang menjadi sebaran di kalangan pelajar Azhar kini adalah dokumentari The Arrival yang dihasilkan oleh beberapa anak muda Islam yang pada hemat saya berasal dari Turki (bila melihat kepada nama mereka yang mirip bangsa Turki).

Dokumentari ini boleh saya simpulkan sebagai dokumentari paling hebat yang pernah dihasilkan berkenaan pendedahan kospirasi jahat golongan Illuminati terhadap dunia ini dari zaman Mesir Purba hingga ke zaman sekarang.

Saya pernah dan telah memahami berkenaan pergerakan ‘underground’ ini sejak dari Tingkatan 5 lagi setelah membaca buku ‘Gerakan Freemasonry, Musuh Dalam Menghancurkan Islam’ yang ditulis oleh Ust Nik Azran dan Ust Mohd Mahadi, terbitan Manhal PMRAM. Ditambah lagi dengan bacaan buku tulisan Harun Yahya bertajuk ‘Freemason Sedunia’ yang bagi saya lebih teliti dalam membongkarkan gerakan syaitan ini berbanding buku pertama.

Namun, apa yang dipaparkan oleh The Arrival, adalah jauh lebih factual dan mereka membongkarkan melalui pembuktian kajian yang mendalam terhadap apa yang berlaku di dunia zaman ini. Ini seolah-olah rentetan yang saya peroleh secara beransur iaitu setelah mendapat tasawwur awal yang umum, saya disajikan pula dengan dokumentari hebat ini seterusnya memberikan saya kefahaman yang lebih jelas terhadap apa yang saya pernah baca sebelum ini.

Anda Akan Kenal Dunia Anda Yang Sebenar!

The Arrival menceritakan dengan jelas akan segala perkara berkaitan Illuminati dengan teratur bermula dari pengaruh mereka, gerakan mereka, tindakan mereka terhadap dunia, matlamat mereka, peristiwa-peristiwa besar dunia yang mereka aturkan (antaranya peristiwa 11 September!!) dan yang paling penting, siapa mereka dan siapakah yang mendalangi gerakan mereka.

Antaranya, virus hiburan yang sebenarnya mempunyai signifikan tersembunyi matlamat mereka dan upacara syirik mereka. Sukar untuk dipercayai bahawa dunia hiburan yang kita ketahui dikawal oleh Yahudi sebenarnya menjadi pentas dan platform paling utama mereka dalam menyebarkan dakyah mereka dan juga menjadi pentas upacara syirik mereka terhadap ‘Tuhan’ mereka!

Juga diceritakan berkenaan bagaimana mereka mengekalkan ajaran sesat mereka dalam keadaan tiada dokumen atau kitab khas yang mereka jadikan asset untuk memastikan ajaran mereka berkekalan selamanya. Mereka dikatakan menjadikan seni bina pelbagai bangunan utama dunia yang direka dengan menggunakan symbol tertentu (symbol yang mengandungi makna ajaran mereka) sebagai penantaraan dalam memastikan ajaran mereka kekal.

Sebagai contoh, bentuk pyramid, heksagon, bangunan 2 berkembar (dikatakan termasuklah KLCC!!), ukiran patung, petak hitam putih, mata satu dan pelbagai lagi, semuanya memiliki makna tertentu dalam ajaran sesat mereka. Jangan terkejut bahawa bangunan tertinggi di dunia kini iaitu Burj Khalifa di Dubai juga antara mercu tanda symbol ajaran sesat mereka!

Kemudian, diceitakan juga bagaimana mereka menguasai ilmu teknologi yang begitu tinggi dan dikatakan 30 tahun lebih maju daripada apa yang kita lihat kini. Hinggakan UFO yang kita dimomokkan sebagai mahkluk asing yang ingin menakluk bumi ini sebenarnya juga adalah antara teknologi hebat yang mereka sorokkan dari masyarakat dunia.

Dengan ayat mudah, UFO dan makhluk asing itu sebenarnya adalah mereka sendiri di mana cerita palsu makhluk asing direka untuk mengabui kita daripada perkara sebenar. Teknologi yang hebat ini mereka simpan agar mereka lebih berkuasa dari kita dan mereka ingin membuatkan kita tunduk kepada mereka, menjadikan mereka sebagai tempat berserah.

Terakhir yang ingin saya kongsi berkenaan peristiwa besar yang kononnya dilakukan oleh pengganas atau pihak tidak bertanggungjawab, namun sebenarnya dilakukan oleh mereka sendiri dan yang lebih mengejutkan peristiwa ini direka sebagai upacara ‘korban’ besar yang mereka lakukan untuk ‘Tuhan’ mereka!!

Antaranya, peristiwa 11 September yang saya yakin semua telah ketahui bahawa peristiwa ini adalah buatan mereka sendri untuk dijadikan modal untuk menyerang umat Islam. Namun, The Arrival mendedahkan lebih dari itu. 11 September dilakukan sebagai upacara korban besar oleh penyembah syaitan yang terdiri daripada ‘orang-orang utama dunia’ demi untuk mendapatkan kekuatan jahat dari ‘Tuhan’ mereka.

Mesti Tengok!

Semua yang saya coretkan hanya sebahagian kecil dari apa yang The Arrival dedahkan. Terlalu kompleks untuk saya jelaskan dan hanya siapa yang melihat dokumentari ini dan berfikir sahaja yang akan memahaminya. Ringkasnya, The Arrival adalah dokumentari yang akan mengubah pandangan anda terhadap dunia secara total!!!

Setelah menonton hampir semua episod The Arrival, saya tertanya pada diri bagaimanakah kita umat Islam akan dapat mengatasi mereka dengan perancangan licik mereka sedangkan kita kini berada di dalam system mereka dan hampir semua umat Islam kini masih leka dan sedang berada dalam aturan system mereka yang telah melemahkan sama sekali pemikiran, semangat, aqidah dan iman kita.

Mereka bersama kuasa kejahatan yang menaungi mereka telah memerintah dunia ini secara total dan mereka kini mengaturkan kita dan kehidupan kita dengan jari jemari mereka yang mana jari jemari mereka ini berada di dalam tiap rumah umat Islam!!

Namun, apabila saya memikirkan semula hikmah dari kisah Ashabul Kahfi, saya menjadi yakin bahwa sejauh mana kelicikan mereka, perancangan Allah mengatasi segalanya. Biarpun mereka berhempas pulas berusaha agar kejahatn mereka menguasai dunia, namun semuanya akan Allah musnahkan dan kembali meletakkan kebenaran di puncak dunia ini dengan ‘hanya satu malam’.

Kemenangan Islam adalah pasti, ini menjadi perkara yang wajib diimani oleh semua umat Islam. Biarpun kita dikelilingi dengan kejahilan dan perancangan jahat yang hebat, namun seperti yang berlaku dalam peristiwa Ashabul Kahfi, perkara yang kita fikirkan agak mustahil (kebenaran tertegak di sebalik kehebatan kezaliman), akan tetap berlaku mengikut kehendakNya.

Kini tinggal kita membuat pilihan samada ingin bersama dalam jihad yang telah dijamin akan kemenangan ini, ataupun duduk diam menanti kemenangan di mana tindakan duduk diam ini adalah bala yang akan menyesatkan kita kelak. Duduk diam inilah yang akan menghakiskan keyakinan kita terhadap janji Allah dan akhirnya akan buatkan kita menyakini mereka yang bertopengkan ‘penyelamat’ di akhir zaman ini.

Cerita Seperti Inilah Yang Harus Ditonton Pelajar KISAS

Saya terkenangkan memori di KISAS yang mana kerap diadakan tanyangan perdana sempena program khas yang dianjurkan. Pernah berlaku ketika saya di KISAS, filem yang yang ditayangkan lebih kepada filem mistik, berunsur syirik, lebih kepada khayalan dan tidak ada faedah yang dapat diadaptasi darinya. Hinggakan saya rasa lebih baik menonton cerita kartun dari menonton filem yang tidak berfaedah ini (seperti yang saya bangkitkan dalam Muktamar BADAR 2007).

Seharusnya filem yang menginsafkan dan menggerakkan minda seperti Ashabul Kahfi dan The Arrival inilah menjadi tatapan kita. Filem yang akan menyedarkan tugas sebenar kita di bumi Allah ini dan juga dokumentari yang menceritakan akan ‘kisah sebenar dunia zaman kini’.

Ada mereka berpendapat bahwa dokumentari seperti The Arrival ini berat untuk difahami. Ini adalah hujah tidak masuk akal. Matematik Tambahan yang semua tahu sebagai subjek ‘pecah kepala’ kita paksakan diri untuk fahami, ini kerana kita tahu kepentingan MT ini dalam ranking batch dan juga permohonan university selepas SPM.

Begitu juga perkara penting seperti ancaman musuh Islam ini. Jika kita tahu dan sedar akan kepentingan kita untuk mengetahui dan memahami perancangan musuh Islam dalam menyesatkan kita ke jalan neraka, kita juga akan paksakan diri untuk melihat dan memahaminya perkara yang sebenarnya ringan ini (sengaja dikatakan berat oleh pihak yang malas berfikir!!)

Saya pernah cuba dihalang untuk berkata dan memperjelaskan perkara seperti ini di dalam tazkirah harian di KISAS dahulu. Pelik saya ada juga pelajar yang berfikiran sempit dalam menilai mana yang baik dan mana yang buruk. Mudah saya menjawab kepada mereka “Jangan halang saya nak katakan kebaikan, bagi mereka yang tidak berminat, pekakkan telingan antum daripada mendengarnya!”

InsyaAllah, jika berkesempatan pulang ke Malaysia, saya akan sebarkan filem Ashabul Kahfi ini kepada adik-adik di KISAS dan juga kepada sahabat yang berminat. Untuk dokumentari The Arrival pula, sahabat semua boleh menonton di YouTube dengan menaip ‘The Arrival’. Ada lebih kurang 52 episod tetapi setiap satunya hanya sepanjang 10 minit.

Semoga kita mendapat kefahaman yang lebih jelas akan peranan kita sebagai hamba Allah di muka bumi ini.


Mohd Azrul Azuan bin Idris
4.20 pm, Selasa 23 Februari 2010
607, Dewan Malaysia Abbasiah Kaherah

2 comments:

Anonymous said...

blh tak beritahu laman web yang boleh sy download movie arab terutama tntng islam & sejarahnya. klu beri nama tajuk pun dah ok sbb nnt sy nk download guna torrent sbb sy minat nk tgk movie arab lama2 ms sy kecil2 dahulu.lgpun movie bgt byk menceritakan tntg sejarah islam yg skrg ini tidak disiarkan lg dlm tv.. atau blh email kpd sy di:
ubi_gadong@yahoo.com
trima kasih byk2 pd yg sudi berkongsi..
wassalam...

Anonymous said...

must b a way.